15 آبان 1404

نان کامل، نان سفره های قدیم!

نان کامل، نان تهیه شده از آرد کامل گندم است. آرد کامل علاوه بر سبوس گندم، دارای جوانه گندم نیز می باشد.

مردم ایران نان کامل را کمتر و نان سفید را بیشتر مصرف می­کنند، در حالیکه نان کامل (نان تهیه شده با آرد کامل) نسبت به نان های تهیه شده با آرد سفید از ارزش تغذیه ای بالاتری برخوردار می­باشد.     

دانه گندم از سه قسمت تشکیل شده است: سبوس، مغز گندم و جوانه.

سبوس و جوانه گندم بخشی از گندم هستند که بیشترین مواد مغذی شامل فیبر، پروتئین به ویژه اسیدآمینه های ضروری، چربی غیراشباع، ویتامین های گروه B (تیامین، نیاسین، اسیدفولیک) ، ویتامین E، آهن، روی، پتاسیم و منیزیم، ترکیبات زیستی فعال مانند آنتی اکسیدان­ها هستند.

وقتی دانه­های گندم به آرد تبدیل می­شوند، می­توان آنها را تصفیه نمود و یا به صورت کامل برای تهیه نان استفاده کرد.

فرآیند تصفیه، هم جوانه غنی از پروتئین و هم بخش­های پرفیبر (سبوس) دانه را حذف می­کند تا آردِ نرمتر و سفیدتری به دست آید. در حالیکه نان تهیه شده از آرد کامل، تیره تر است ولی ارزش غذایی بالاتری نسبت به نان سفید دارد و بهترین نانی که می­توان از آرد گندم تهیه کرد، نان کامل است.

مصرف غلات کامل، کاهش خطر بیماری­های قلبی- عروقی، بیماریهای گوارشی، مشکلات متابولیکی و برخی از سرطان ها را به عهده دارد.

اثرات مفید نان کامل در سلامتی:

  1. -بهبود سلامت دستگاه گوارش
  2. -پیشگیری از چاقی و اضافه وزن
  3. -کاهش جذب کلسترول خون
  4. -تنظیم قند خون و کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع
  5. -کاهش ابتلا به پرفشاری خون
  6. -پیشگیری و بهبود کبدچرب
  7. -پیشگیری از کم خونی فقر آهن
  8. -افزایش کارایی افراد در کارهای فکری
  9. - درمان طبیعی یبوست

 

آدرس نانوایی های طبخ کننده نان کامل در یک شیفت کاری در شهرستان استهبان تا اطلاع ثانوی:

ردیف

نام نانوائی

آدرس

نوع پخت

شیفت

1

غلامحسین کاظمی

خیابان سلمان رو به روی مسجد صالح

سنگک

ظهر

2

شفیعیان

جنب امازاده پیرمراد

سنگک

ظهر

3

محسن خدادوست

بلوار قائم

سنگک

ظهر

4

محمد خدادوست

مسکن مهر

سنگک

ظهر

 

                                                                                                                      

  • 1404/07/24
  • - تعداد بازدید: 56
  • زمان مطالعه : 1 دقیقه
۲۴ مهر؛ روز جهانی غذا

۲۴ مهر ۱۴۰۴؛ روز جهانی غذا با شعار دست در دست هم برای غذاهای سالم‌تر و آینده‌ای بهتر

۲۴ مهرماه هر سال به‌عنوان روز جهانی غذا گرامی داشته می‌شود تا اهمیت غذا، امنیت غذایی و تغذیه سالم در جهان برجسته شود. شعار رسمی سال ۲۰۲۵ «دست در دست هم برای غذاهای سالم‌تر و آینده‌ای بهتر» اعلام شده است. کارشناسان تغذیه تأکید می‌کنند که غذا فراتر از تأمین انرژی است و پایه سلامت جسمی، آرامش روانی و پایداری زندگی محسوب می‌شود. در شرایط فعلی، همزمان بخشی از مردم با چاقی و بیماری‌های غیرواگیر و گروهی دیگر با سوءتغذیه و کمبود مواد مغذی مواجه‌اند که این وضعیت ضرورت افزایش آگاهی عمومی و تغییر سبک زندگی را نشان می‌دهد.

متخصصان توصیه می‌کنند:

    • مصرف میوه، سبزیجات، لبنیات کم‌چرب و غلات کامل را افزایش دهیم

    • مصرف نمک، قند و چربی‌های ناسالم را کاهش دهیم

    • به غذاهای خانگی، محلی و کم‌فرآوری‌شده بازگردیم

    • از تولیدکنندگان محلی حمایت کنیم که سلامت فردی و پایداری محیط زیست را تقویت می‌کنند.

مسئولان و فعالان سلامت بر این باورند که همکاری جمعی، کلید ساختن جامعه‌ای سالم‌تر و آینده‌ای روشن‌تر است؛ چرا که سلامت از انتخاب‌های غذایی روزمره آغاز می‌شود.

 

✍️نویسنده: نگار تقوی، کارشناس تغذیه مرکز ایج

واحد بهبود تغذیه مرکز بهداشت شهرستان استهبان - مهر ماه 1404

  • گروه خبری : پیام سلامت
  • کد خبری : 135399

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید