نان کامل، نان سفره های قدیم!
نان کامل، نان تهیه شده از آرد کامل گندم است. آرد کامل علاوه بر سبوس گندم، دارای جوانه گندم نیز می باشد.
مردم ایران نان کامل را کمتر و نان سفید را بیشتر مصرف میکنند، در حالیکه نان کامل (نان تهیه شده با آرد کامل) نسبت به نان های تهیه شده با آرد سفید از ارزش تغذیه ای بالاتری برخوردار میباشد.
دانه گندم از سه قسمت تشکیل شده است: سبوس، مغز گندم و جوانه.
سبوس و جوانه گندم بخشی از گندم هستند که بیشترین مواد مغذی شامل فیبر، پروتئین به ویژه اسیدآمینه های ضروری، چربی غیراشباع، ویتامین های گروه B (تیامین، نیاسین، اسیدفولیک) ، ویتامین E، آهن، روی، پتاسیم و منیزیم، ترکیبات زیستی فعال مانند آنتی اکسیدانها هستند.
وقتی دانههای گندم به آرد تبدیل میشوند، میتوان آنها را تصفیه نمود و یا به صورت کامل برای تهیه نان استفاده کرد.
فرآیند تصفیه، هم جوانه غنی از پروتئین و هم بخشهای پرفیبر (سبوس) دانه را حذف میکند تا آرد نرمتر و سفیدتری به دست آید. در حالیکه نان تهیه شده از آرد کامل، تیره تر است ولی ارزش غذایی بالاتری نسبت به نان سفید دارد و بهترین نانی که میتوان از آرد گندم تهیه کرد، نان کامل است.
مصرف غلات کامل، کاهش خطر بیماریهای قلبی- عروقی، بیماریهای گوارشی، مشکلات متابولیکی و برخی از سرطان ها را به عهده دارد.
اثرات مفید نان کامل در سلامتی:
آدرس نانوایی های طبخ کننده نان کامل در یک شیفت کاری در شهرستان استهبان تا اطلاع ثانوی:
ردیف |
نام نانوائی |
آدرس |
نوع پخت |
شیفت |
1 |
غلامحسین کاظمی |
خیابان سلمان –رو به روی مسجد صالح |
سنگک |
ظهر |
2 |
شفیعیان |
جنب امازاده پیرمراد |
سنگک |
ظهر |
3 |
محسن خدادوست |
بلوار قائم |
سنگک |
ظهر |
4 |
محمد خدادوست |
مسکن مهر |
سنگک |
ظهر |