15 آبان 1404

نان کامل، نان سفره های قدیم!

نان کامل، نان تهیه شده از آرد کامل گندم است. آرد کامل علاوه بر سبوس گندم، دارای جوانه گندم نیز می باشد.

مردم ایران نان کامل را کمتر و نان سفید را بیشتر مصرف می­کنند، در حالیکه نان کامل (نان تهیه شده با آرد کامل) نسبت به نان های تهیه شده با آرد سفید از ارزش تغذیه ای بالاتری برخوردار می­باشد.     

دانه گندم از سه قسمت تشکیل شده است: سبوس، مغز گندم و جوانه.

سبوس و جوانه گندم بخشی از گندم هستند که بیشترین مواد مغذی شامل فیبر، پروتئین به ویژه اسیدآمینه های ضروری، چربی غیراشباع، ویتامین های گروه B (تیامین، نیاسین، اسیدفولیک) ، ویتامین E، آهن، روی، پتاسیم و منیزیم، ترکیبات زیستی فعال مانند آنتی اکسیدان­ها هستند.

وقتی دانه­های گندم به آرد تبدیل می­شوند، می­توان آنها را تصفیه نمود و یا به صورت کامل برای تهیه نان استفاده کرد.

فرآیند تصفیه، هم جوانه غنی از پروتئین و هم بخش­های پرفیبر (سبوس) دانه را حذف می­کند تا آردِ نرمتر و سفیدتری به دست آید. در حالیکه نان تهیه شده از آرد کامل، تیره تر است ولی ارزش غذایی بالاتری نسبت به نان سفید دارد و بهترین نانی که می­توان از آرد گندم تهیه کرد، نان کامل است.

مصرف غلات کامل، کاهش خطر بیماری­های قلبی- عروقی، بیماریهای گوارشی، مشکلات متابولیکی و برخی از سرطان ها را به عهده دارد.

اثرات مفید نان کامل در سلامتی:

  1. -بهبود سلامت دستگاه گوارش
  2. -پیشگیری از چاقی و اضافه وزن
  3. -کاهش جذب کلسترول خون
  4. -تنظیم قند خون و کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع
  5. -کاهش ابتلا به پرفشاری خون
  6. -پیشگیری و بهبود کبدچرب
  7. -پیشگیری از کم خونی فقر آهن
  8. -افزایش کارایی افراد در کارهای فکری
  9. - درمان طبیعی یبوست

 

آدرس نانوایی های طبخ کننده نان کامل در یک شیفت کاری در شهرستان استهبان تا اطلاع ثانوی:

ردیف

نام نانوائی

آدرس

نوع پخت

شیفت

1

غلامحسین کاظمی

خیابان سلمان رو به روی مسجد صالح

سنگک

ظهر

2

شفیعیان

جنب امازاده پیرمراد

سنگک

ظهر

3

محسن خدادوست

بلوار قائم

سنگک

ظهر

4

محمد خدادوست

مسکن مهر

سنگک

ظهر

 

                                                                                                                      

  • 1404/07/27
  • - تعداد بازدید: 58
  • زمان مطالعه : 1 دقیقه
روز جهانی غذا

غذای سالم، زندگی سالم‌تر، با هم برای آینده‌ای بهتر

غذای سالم، زندگی سالم‌تر با هم برای آینده‌ای بهتر

✍️نویسنده: رزیتا ضیائی کارشناس تغذیه شبکه بهداشت و درمان

شاید تا به حال شنیده باشید که می‌گویند "تو همان چیزی هستی که می‌خوری!"

واقعیت این است که تغذیه، نقش مهمی در سلامت بدن، عملکرد ذهن و حتی خلق‌و‌خوی ما دارد.

به همین دلیل، هر سال در ۲۴ مهر (۱۶ اکتبر)، روز جهانی غذا را جشن می‌گیریم تا یادآوری کنیم که غذای سالم، یک حق برای همه و یک مسئولیت برای هر فرد است.

����  شعار روز جهانی غذا امسال این است:
"
دست در دست هم برای غذاهای سالم‌تر و آینده‌ای بهتر"
اما چطور می‌توانیم در این مسیر سهمی داشته باشیم؟

با چند قدم ساده، تغذیه سالم را به خانه بیاوریم:

  1. بشقاب رنگی داشته باشیم:
    میوه‌ها و سبزیجات رنگارنگ را در برنامه غذایی روزانه‌مان بگنجانیم. هر رنگ، خاصیت خودش را دارد.
  2. مصرف غذاهای آماده را کم کنیم:
    غذاهای فرآوری‌شده مثل سوسیس، کالباس، چیپس و نوشابه، پر از نمک، شکر و چربی‌های ناسالم هستند.
  3. آب، بهترین نوشیدنی است:
    به جای نوشابه یا آبمیوه‌های صنعتی، آب بنوشیم. نوشیدن روزانه ۶ تا ۸ لیوان آب به سلامت بدن کمک می‌کند.
  4. نمک و روغن کمتر، سلامتی بیشتر:
    در آشپزی روزانه، تا حد امکان مصرف نمک، روغن و شکر را کاهش دهیم. از روغن‌های گیاهی سالم مثل روغن زیتون یا کانولا استفاده کنیم.
  5. غذا را با آرامش بخوریم:
    تند غذا خوردن باعث پرخوری می‌شود. با تمرکز و در زمان مشخص غذا بخوریم.

���� ما می‌توانیم آینده را بسازیم

تغذیه سالم فقط یک انتخاب فردی نیست، بلکه یک مسئولیت اجتماعی است. با آموزش، حمایت از تولیدکننده‌های داخلی، و خرید آگاهانه می‌توانیم به جامعه‌ای سالم‌تر کمک کنیم.

بیاییم با هم، از خانه خودمان شروع کنیم. عادت‌های غذایی خوب را به فرزندانمان یاد بدهیم، غذای سالم بپزیم، و در مسیر ساختن آینده‌ای بهتر قدم برداریم.

سلامتی، بزرگ‌ترین سرمایه ماست.
پس همین امروز یک تغییر کوچک در برنامه غذایی‌مان ایجاد کنیم.

                                                                       واحد بهبود تغذیه مرکز بهداشت شهرستان استهبان-مهر ماه 1404

  • گروه خبری : پیام سلامت
  • کد خبری : 135393

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید