نان کامل، نان سفره های قدیم!

نان کامل، نان تهیه شده از آرد کامل گندم است. آرد کامل علاوه بر سبوس گندم، دارای جوانه گندم نیز می باشد.

مردم ایران نان کامل را کمتر و نان سفید را بیشتر مصرف می­کنند، در حالیکه نان کامل (نان تهیه شده با آرد کامل) نسبت به نان های تهیه شده با آرد سفید از ارزش تغذیه ای بالاتری برخوردار می­باشد.     

دانه گندم از سه قسمت تشکیل شده است: سبوس، مغز گندم و جوانه.

سبوس و جوانه گندم بخشی از گندم هستند که بیشترین مواد مغذی شامل فیبر، پروتئین به ویژه اسیدآمینه های ضروری، چربی غیراشباع، ویتامین های گروه B (تیامین، نیاسین، اسیدفولیک) ، ویتامین E، آهن، روی، پتاسیم و منیزیم، ترکیبات زیستی فعال مانند آنتی اکسیدان­ها هستند.

وقتی دانه­های گندم به آرد تبدیل می­شوند، می­توان آنها را تصفیه نمود و یا به صورت کامل برای تهیه نان استفاده کرد.

فرآیند تصفیه، هم جوانه غنی از پروتئین و هم بخش­های پرفیبر (سبوس) دانه را حذف می­کند تا آرد نرمتر و سفیدتری به دست آید. در حالیکه نان تهیه شده از آرد کامل، تیره تر است ولی ارزش غذایی بالاتری نسبت به نان سفید دارد و بهترین نانی که می­توان از آرد گندم تهیه کرد، نان کامل است.

مصرف غلات کامل، کاهش خطر بیماری­های قلبی- عروقی، بیماریهای گوارشی، مشکلات متابولیکی و برخی از سرطان ها را به عهده دارد.

اثرات مفید نان کامل در سلامتی:

  1. -بهبود سلامت دستگاه گوارش
  2. -پیشگیری از چاقی و اضافه وزن
  3. -کاهش جذب کلسترول خون
  4. -تنظیم قند خون و کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع
  5. -کاهش ابتلا به پرفشاری خون
  6. -پیشگیری و بهبود کبدچرب
  7. -پیشگیری از کم خونی فقر آهن
  8. -افزایش کارایی افراد در کارهای فکری
  9. - درمان طبیعی یبوست

 

آدرس نانوایی های طبخ کننده نان کامل در یک شیفت کاری در شهرستان استهبان تا اطلاع ثانوی:

ردیف

نام نانوائی

آدرس

نوع پخت

شیفت

1

غلامحسین کاظمی

خیابان سلمان رو به روی مسجد صالح

سنگک

ظهر

2

شفیعیان

جنب امازاده پیرمراد

سنگک

ظهر

3

محسن خدادوست

بلوار قائم

سنگک

ظهر

4

محمد خدادوست

مسکن مهر

سنگک

ظهر

 

                                                                                                                      

  • 1401/07/09
  • - تعداد بازدید: 315
  • زمان مطالعه : 5 دقیقه
شبکه بهداشت، درمان و آموزش شهرستان استهبان

به مناسبت روز جهانی «هاری»، با این بیماری بیشتر آشنا شویم!

به مناسبت روز جهانی «هاری»، با این بیماری بیشتر آشنا شویم!

به دلیل اهمیت بالای بیماری هاری، 28 سپتامبر مصادف با ششم مهر هر سال، با هدف جلب حمایت و مشارکت تمامی اقشار جامعه و همچنین ایجاد تعهد و هماهنگی در سازمان ‌ها، نهادهای دولتی و عمومی غیردولتی برای مقابله با بیماری هاری، از سوی سازمان جهانی بهداشت، «روز جهانی هاری» نامگذاری شده است.

بیماری هاری یک بیماری کشنده است که در اثر حمله ویروسی به سیستم عصبی ایجاد می شود.

ویروس هاری در بزاق پنهان شده و اغلب با گاز گرفتن حیوان یا انسان آلوده به فرد سالم منتقل می شود.

راه دیگر انتقال، ریخته شدن بزاق آلوده بر روی پوست مجروح، مخاط چشم، بینی و یا دهان، از راه لیس زدن پوست مجروح یا صورت انسان، توسط حیوان آلوده است.

امروزه با پیشرفت علم و ساخت واکسن، بیماری هاری قابل پیشگیری است.

باید بدانیم که تنها پستانداران به بیماری هاری مبتلا شده و پرندگان، ماهی‌ ها، خزندگان و دوزیستان به این بیماری مبتلا نمی شوند.

این بیماری به دلایل زیر دارای اهمیت است:

1. میزان کشندگی بـــــــالا (100 درصد) به طوری که پس از ظهور علایم بیماری چه در انسان و چه در حیوان، درمان پذیر نبوده و بیمار محکوم به مرگ است.

2. افزایش روند موارد حیوان گزیدگی انسانی که در نتیجه، سالانه هزینه های بسیاری صرف خرید سرم و واکسن ضدهاری برای درمان و پیشگیری می شود.

3. تلفات و خسارات بالای اقتصادی

در مورد بروز نشانه های هاری در حیوان، باید به این نکته توجه داشت که 3 تا 10 روز پیش از بروز نشانه های بالینی در سگ و گربه، ویروس در بزاق حیوان موجود بوده و می تواند بیماری را منتقل کند.

راه های سرایت بیماری

1 ـ اصلی ترین راه سرایت بیماری، گاز گرفتن به وسیله حیوانات است؛ در مورد گربه و گربه سانان از راه پنجه کشیدن، انتقال بیماری انجام می شود، زیرا گربه دایم مشغـــــــول لیسیدن پنجه هایش بوده و پنجه هایش آلوده به بزاق است و در موقع پنجه کشیدن، می تواند ویروس را از راه خراش به انسان منتقل کند.

2 ـ بیماری هاری از راه پوست سالم قابل سرایت نیست، اما اگر کوچکترین خراش یا زخمی در پوست وجود داشته باشد، قابل سرایت است.

3 ـ مخاط ها؛ سگ ها و گربه های به ظاهر سالم که در اواخر دوره نهفتگی بیماری هاری هستند، می توانند ویروس را از راه لیسیدن مخاط لب، چشم و بینی به صاحبان خود منتقل کنند.

4 ـ انتقال بیماری از راه دستگاه گوارش، هنوز گزارش نشده است، اما باید از خوردن گوشت و دیگر فرآورده دام های مبتلا به هاری یا مشکوک به هاری خودداری کرد.

اقدامات لازم پس از گاز گرفتگی

1. آرامش خود را حفظ کرده و در ساعات اولیه پس از گزش، لابه لا و اعماق زخم را دست کم به مدت 15 تا 20 دقیقه با آب تمیز و صابون مورد شست و شو قرار دهید؛ این عمل مهمترین قسمت پیشگیــــــری از هاری به حساب می آید و می توان ادعا کرد که بیش از 50 درصد پیشگیری از بیماری، مربوط به رعایت این موضوع است.

2. با استفاده از شیلنگ و فشار آب، باید کف صابون های باقیمانده را از لابه لای زخم خارج کرد، زیرا باقیمانده صابون می تواند مواد ضدعفونی کننده را بی اثر کند.

3. ضدعفونی کردن زخم با الکل یا محلول بتادین یا دیگر مواد ضدعفونی کننده؛ زخم را هیچ وقت نباید پانسمان کرد، زیرا رشد ویروس هاری بر اثر پانسمان، سریع تر می شود.

4. به نزدیک ترین مرکز درمان هاری مراجعه کرده و به توصیه هایی که به شما می شود، به دقت عمل کنید.

5. در صورت امکان، حیوانی که شما را گاز گرفته، قلاده کرده یا در اتاق یا انباری نگهداری کنید و اگر حیوان ولگرد است، بدون اینکه بار دیگر گاز گرفته شوید، آن را به دام اندازید و اگر این امکان وجود ندارد، نوع، رنگ، اندازه، ظاهر و دیگر نشانه های حیوان را به خاطر بسپارید تا قابل شناسایی باشد و بلافاصله با اداره دامپزشکی شهرستان خود تماس بگیرید.

6. اگر مجبور به کشتن حیوان شوید، بدون آسیب رساندن به سر حیوان، این کار را انجام دهید، چرا که برای تشخیص و آزمایش ها، به سر حیوان نیاز است و پس از نمونه برداری از سوی مامور دامپزشکی، لاشه حیوان را طبق دستور دامپزشکی دفن کنید، به گونه ای که دور از دسترس حیواناتی مانند سگ، گربه، گورکن، روباه و دیگر گوشتخواران باشد.

برای کنترل بیماری هاری چه کمکی می‌توانیم بکنیم؟

1. حیوانات خانگی جدید که خریداری کرده اید را پیش از ورود به منزل، نزد دامپزشک برده تا از نظر بیماری های مشترک بین انسان و حیوان بررسی شده و در صورت نیاز، واکسن مناسب به حیوان تزریق شود.

2. از در معرض تماس قرار گرفتن حیوان خانگی خود با دیگر حیوانات جلوگیری کنید؛ گربه ‌ها را درون منزل نگه دارید و اجازه خروج از ساختمان بدون حضور خود به آنها ندهید.

3. غذای حیوان خود را بیرون از منزل قرار ندهید، زیرا این کار موجب جذب حیوانات وحشی و ولگرد می ‌شود.

4. حیوانات وحشی نباید به عنوان حیوان خانگی نگهداری شوند، زیرا این کار نه تنها غیرقانونی است، بلکه این حیوانات امکان مبتلا کردن صاحبان خود و دیگران به بیماری هاری را دارند.

5. حیوانات وحشی را از فاصله دور مشاهده کنید، حیوان وحشی هار ممکن است، رام به نظر آید و نشانه های بیماری هاری را نداشته باشد، اما هرگز به آن نزدیک نشوید.

6. به کودک خود بیاموزیم که «هرگز» به حیوانات ناآشنا نزدیک نشود، حتی در مواردی که حیوان آرام به نظر می‌ رسد و در ظاهر، نشانه بیماری هاری را ندارد.

7. در صورتی که احساس می‌کنید یک حیوان غیرمعمول به نظر می ‌رسد، موضوع را به سازمان دامپزشکی اطلاع دهید.

8. اگر در مناطقی هستید که خفاش زیاد دارد، منزل خود را عایق بندی کنید تا از ورود خفاش به خانه جلوگیری شود.

اگرچه مهمترین راه انتقال هاری به انسان، گاز گرفتن حیوان هار است، اما از لمس و نوازش حیوان، اجازه لیس زدن پوست دست یا صورت خود توسط حیوان، بوسیدن یا هر روش دیگر که امکان انتقال بیماری هاری را داشته باشد، بپرهیزید.

  • گروه خبری : اخبار,پیام سلامت,اخبار واحدها
  • کد خبری : 67037
کلیدواژه

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید