نان کامل، نان سفره های قدیم!

نان کامل، نان تهیه شده از آرد کامل گندم است. آرد کامل علاوه بر سبوس گندم، دارای جوانه گندم نیز می باشد.

مردم ایران نان کامل را کمتر و نان سفید را بیشتر مصرف می­کنند، در حالیکه نان کامل (نان تهیه شده با آرد کامل) نسبت به نان های تهیه شده با آرد سفید از ارزش تغذیه ای بالاتری برخوردار می­باشد.     

دانه گندم از سه قسمت تشکیل شده است: سبوس، مغز گندم و جوانه.

سبوس و جوانه گندم بخشی از گندم هستند که بیشترین مواد مغذی شامل فیبر، پروتئین به ویژه اسیدآمینه های ضروری، چربی غیراشباع، ویتامین های گروه B (تیامین، نیاسین، اسیدفولیک) ، ویتامین E، آهن، روی، پتاسیم و منیزیم، ترکیبات زیستی فعال مانند آنتی اکسیدان­ها هستند.

وقتی دانه­های گندم به آرد تبدیل می­شوند، می­توان آنها را تصفیه نمود و یا به صورت کامل برای تهیه نان استفاده کرد.

فرآیند تصفیه، هم جوانه غنی از پروتئین و هم بخش­های پرفیبر (سبوس) دانه را حذف می­کند تا آرد نرمتر و سفیدتری به دست آید. در حالیکه نان تهیه شده از آرد کامل، تیره تر است ولی ارزش غذایی بالاتری نسبت به نان سفید دارد و بهترین نانی که می­توان از آرد گندم تهیه کرد، نان کامل است.

مصرف غلات کامل، کاهش خطر بیماری­های قلبی- عروقی، بیماریهای گوارشی، مشکلات متابولیکی و برخی از سرطان ها را به عهده دارد.

اثرات مفید نان کامل در سلامتی:

  1. -بهبود سلامت دستگاه گوارش
  2. -پیشگیری از چاقی و اضافه وزن
  3. -کاهش جذب کلسترول خون
  4. -تنظیم قند خون و کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع
  5. -کاهش ابتلا به پرفشاری خون
  6. -پیشگیری و بهبود کبدچرب
  7. -پیشگیری از کم خونی فقر آهن
  8. -افزایش کارایی افراد در کارهای فکری
  9. - درمان طبیعی یبوست

 

آدرس نانوایی های طبخ کننده نان کامل در یک شیفت کاری در شهرستان استهبان تا اطلاع ثانوی:

ردیف

نام نانوائی

آدرس

نوع پخت

شیفت

1

غلامحسین کاظمی

خیابان سلمان رو به روی مسجد صالح

سنگک

ظهر

2

شفیعیان

جنب امازاده پیرمراد

سنگک

ظهر

3

محسن خدادوست

بلوار قائم

سنگک

ظهر

4

محمد خدادوست

مسکن مهر

سنگک

ظهر

 

                                                                                                                      

  • 1403/12/18
  • - تعداد بازدید: 84
  • زمان مطالعه : 2 دقیقه

به مناسبت 14 اسفند روز جهانی چاقی

                                                                 

    چاقی  و راههای کنترل آن 

 

چاقی انباشته شدن غیر عادی توده چربی در بدن می باشد که در اثر عدم تعادل بین انرژی دریافتی بدن و انرژی مصرفی ایجاد می شود. در بدن 2 توده چربی و غیرچربی(عضلات، استخوان، سایر بافت ها و اندام) وجود دارد. سلول های توده چربی توان بالایی برای ذخیره کردن چربی دارند به طوریکه هر سلول آن قادر است تا 90 درصد فضای خود را انباشته از چربی کند. بعد از اتمام ظرفیت سلول ها درصورتی که همچنان پرخوری ادامه یابد و دریافت روزانه انرژی بیش از نیاز باشد، سلول های بافت چربی تکثیر می شوند تا چربی بیشتری ذخیره کنند.

تعیین چاقی :

ساده ترین روش تعیین چاقی و اضافه وزن ، اندازه گیری نمایه توده بدنی یا BMI است. بر اساس این شاخص افراد به چهار گروه لاغر، طبیعی، دارای اضافه وزن و چاق طبقه بندی می شوند.  BMIازطریق فرمول زیر محاسبه می شود و عدد حاصل در هر کدام از محدوده ی اعداد شکل روبرو باشد وضعیت فرد مشخص می شود.

 

                      قد به متر* قد به متر

 

علل چاقی:

  • پرخوری و زیاده وری در مصرف غذا (مهم ترین علت)
  • زندگی بی تحرک
  • ارث (30 درصد موارد چاقی)
  • علل عصبی و هورمونی
  • عادت غذایی نامناسب مانند مصرف بی رویه روغن ها و سرخ کردنی ها، نوشابه و....
  • مصرف طولانی مدت برخی داروها

عوارض چاقی:

چاقی زمینه ساز بسیاری از بیماریهاست از جمله افزایش فشارخون، بیماری های قلبی، دیابت، سنگ های صفراوی، واریس، افزایش چربی خون، نقرس، آرتروز، کمردرد، تنگی نفس، سرطان روده بزرگ، سرطان سینه و تخمدان، بیماری کبد و کیسه صفرا کنترل وزن می تواند ابتلا به این بیماری ها را کاهش دهد.

توصیه های کاربردی برای کنترل و کاهش وزن:

به طور کلی که سازمان بهداشت جهانی سه راهکار ساده برای پیشگیری از چاقی پیشنهاد کرده است:

  • مصرف  چربی و قند را محدود کنید.
  •  مصرف میوه، سبزیجات، حبوبات و غلات کامل را افزایش دهید.
  •  فعالیت بدنی منظم داشته باشید.

به این نکات نیز توجه کنید:

  • کاهش وزن باید تدریجی و حدود نیم کیلو در هفته باشد.
  • از رژیم های خیلی سخت و کم کالری و خودسرانه بپرهیزید. همواره از یک رژیم مناسب با شرایط جسمی خود پیروی کنید.
  • همیشه انواع کم چرب مواد غذایی حاوی چربی مثل لبنیات را انتخاب و مصرف کنید.
  • وعده های غذایی خود را به 5 یا 6 وعده در روز تقسیم کنید. به صبحانه به عنوان یک وعده مهم توجه نمایید و در شب وعده غذایی سبک مصرف کنید.
  • برای کاهش اشتها قبل از غذا سالاد مصرف کنید.
  • غذا خوردن را به همراه کارهای دیگر مانند تماشای تلویزیون و مطالعه انجام ندهید.
  • نان های سبوس دار را جایگزین نان های سفید کنید.
  • از بشقاب و قاشق کوچک استفاده کنید.

برای جلوگیری از چاقی از همین حالا اقدام کنید.

 

رزیتا ضیائی

کارشناس تغذیه ستاد مرکز بهداشت شهرستان استهبان- اسفند ماه 1403

 

 

  • گروه خبری : پیام سلامت
  • کد خبری : 119480
کلیدواژه

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید

Close menu