1399/2/28
جلسه کارگروه مهار بیماری سالک در شهرستان استهبان تشکیل شد
رئیس شبکه بهداشتی، درمانی و آموزشی شهرستان استهبان اعلام کرد که تاریخچه مبارزه با بیماری ها در منطقه خیر نشان دهنده کانون بیماری سالک و زندگی حیوانات ناقل این بیماری همچون موش و پشه خاکی است.از لحاظ آماری از سال 1369 از 70 مورد ابتلا به لیشمانیا، در سال 1398 به صفر رسیده است. و نگهداری این مهم، از اقدامات اجرایی مبارزه با لیشمانیوز در سال های قبل مشکل تر است.
رئیس شبکه بهداشتی، درمانی و آموزشی شهرستان استهبان اعلام کرد که تاریخچه مبارزه با بیماری ها در منطقه خیر نشان دهنده کانون بیماری سالک و زندگی حیوانات ناقل این بیماری همچون موش و پشه خاکی است. از لحاظ آماری از سال 1369 از 70 مورد ابتلا به لیشمانیا، در سال 1398 به صفر رسیده است. و نگهداری این مهم، از اقدامات اجرایی مبارزه با لیشمانیوز در سال های قبل مشکل تر است.
به گزارش روابط عمومی شبکه بهداشتی، درمانی و آموزشی استهبان، دکتر«محمد حسین فدائی»گفت: این جلسه به منظور ارزیابی ادامه روند کنترل و ریشه کنی این کانون سالک در شهرستان تشکیل شده است که البته دانشگاه هم توجه ویژه ای روی این مسئله دارد.
او با اشاره به اینکه هر ساله تعداد زیادی از افراد نسبت به جمعیت این منطقه دچار گزش پشه خاکی می شوند اظهار داشت: برای پیشگیری از شیوع بیماری سالک، کار مبارزه با کانون این بیماری تا شعاع 500 متری روستاهای این منطقه با انجام طعمهگذاری و لانهکوبی با مشارکت دهیاران، شوراها، گروههای داوطلب و خانه بهداشت روستا، اقدام اجرایی مناسبی است که می تواند شکل گیرد.
وی بر ضرورت توجه به خود مراقبتی روستاییان در مقابله با بیماری سالک تاکید کرد و افزود: در موضوع مقابله با بیماری سالک همه دستگاهها باید تلاش کنند. باید با آموزش و تعمیق فرهنگ سلامت و آموزش، مسئولیتپذیری افراد در قبال سلامت خود افزایش یابد.
در ادامه کارشناس مسوول مبارزه با بیماریهای واگیر شبکه راههای مقابله با بیماری سالک را تشریح کرد و گفت: بیماری سالک بومی منطقه خیر است که در صورت مسافرت به این منطقه باید به نکات و مسائل بهداشتی در زمینه پیشگیری از ابتلا توجه کرد.
«داریوش رنجبر» اظهار کرد: این بیماری بیشتر در مناطق گرمسیر مشاهده میشود که ناقل آن حشره بسیار کوچکی به نام پشه خاکی است که روزها در پناهگاههای تاریک و گرم و مرطوب مانند شکافهای دیوارها، زیرزمین منازل، پشت اشیای ثابت در منزل مثل کمدها، قاب عکس و داخل اصطبلها، اطراف تودههای زباله، کودهای حیوانی، اماکن متروکه، لانه جوندگان و غارها زندگی میکند.
سالک یا لیشمانیوز جلدی بیماری مزمن پوستی از گروه بیماریهای مشترک بین انسان و دام است که از طریق گزش پشه خاکی به انسان منتقل میشود. عامل بیماری سالک انگلی تکیاختهای به نام «لیشمانیا» است که در زخمهای پوستی ناشی از این بیماری در انسان، جوندگان و سگ وجود دارد.
وی در تشریح روند بیماری سالک گفت: پس از گزش شخص توسط پشه خاکی و طی شدن دوره کمون بیماری، در محل گزش پشه برجستگی به رنگ قرمز در پوست ایجاد میشود که کمی خارش فاقد درد دارد و با گذشت چند هفته، این برجستگی سفت شده و اطراف آن ملتهب و به رنگ قرمز درمیآید و بعد از دو تا سه ماه بر روی برجستگی، فرورفتگی به عمق یک میلیمتر ایجاد میشود و سرانجام به صورت زخم سر باز درمیآید که دارای حاشیه نامنظم و برجسته است.
این کارشناس افزود: در صورتی که زخم به باکتری یا قارچ آلوده نشود، ابتدا از مرکز شروع به بهبودی کرده و به تدریج التهاب زخم کاهش پیدا میکند و پس از 6 تا 12 ماه ضایعه بهبود مییابد و جای آن به صورت جای سوختگی و جوشگاه یا اسکار مشاهده میشود که این اسکار حتی در صورت بهبود کامل زخم تا پایان عمر باقی میماند.
این کارشناس نصب تور در جلوی درب و پنجرهها، استفاده از پشهبند در موقع خواب و استراحت، جمعآوری و دفع صحیح زبالهها از محیط زندگی، استفاده از لباس آستینبلند و پوشش مناسب جهت جلوگیری از گزش پشه خاکی (غروب تا طلوع آفتاب)، جلوگیری از تجمع زبالهها در محیط زیست، بهسازی کانالهای روباز، دفع صحیح فاضلاب و نخالههای ساختمانی، استفاده از پماد دورکننده حشرات هنگام کار شبانه در فضای باز و هنگام استراحت و خواب در مناطق آلوده، بهسازی و نظافت محیط زندگی، ترمیم سوراخها و شکافهای موجود در دیوار و سقف منازل و محلهای نگهداری دام و طیور را از راههای مقابله با لیشمانیوز عنوان کرد.
|
این جلسه با حضور «احمدرضا کمالی سروستانی» فرماندار، دکتر «محمدحسین فدائی» رئیس شبکه بهداشت و درمان، «داریوش رنجبر» کارشناس مسوول مبارزه با بیماریهای واگیر، مهندس «ارسلان رستمی قرقانی» کارشناس مسوول واحد مهندسی سلامت محیط و بخشداری، شوراها و دهیاران در منطقه خیر شهرستان استهبان برگزار شد.
نظر دهید