• 1402/07/08
  • - تعداد بازدید: 468
  • زمان مطالعه : 6 دقیقه
شبکه بهداشت، درمان و آموزش شهرستان استهبان

نقش تغذیه سالم در افزایش بهره وری کارکنان دولت

نقش تغذیه درمحیط کار

تغذیه عاملی است که تعیین کننده سلامت و یا عدم سلامت فرد یا افراد است. هدف هرشخص از تغذیه فقط سیرشدن نیست بلکه هدف اصلی تغذیه تامین مواد مغذی مورد نیاز سلول های بدن است که باعث سلامتی اندام های بدن می شود. تغذیه درهمه بخش های زندگی افراد نقش ایفا می کند از تاثیر در یادگیری تا پیشگیری ودرمان برخی از بیماری ها بنابراین تغذیه و رژیم غذایی یکی از مسائل اساسی زندگی در دنیای امروز شده است که برای رسیدن به سلامتی و برخورداری از بدنی آماده مورد توجه قرار می گیرد.

یکی از اولین چیزهایی که در طول یک روز پرمشغله کاری باید به آن توجه کرد، تغذیه است. تغذیه نقش مهمی در سلامت شاغلین ایفا می‌کند. رژیم غذایی ضعیف می‌تواند منجر به بروز مشکلاتی متعددی در کارکنان گردد. از جمله :

  • کاهش بازده کاری
  • حس خواب‌آلودگی و کسالت در ساعات پایانی کار
  • افت انرژی
  • افزایش وزن
  • ابتلا به بیماری‌ها به‌خصوص بیماری‌های قلبی، سکته مغزی، فشارخون بالا، دیابت نوع ۲ و سرطان
  • افزایش هزینه درمان کارکنان

توصیه های مهم تغذیه برای شاغلین

سعی کنید انرژی کافی در طول روز دریافت کنید:

تامین انرژی با مصرف وعده های و میان وعده های غذایی تامین می شود. مغز نیاز به دو منبع ثابت انرژی یعنی قند و چربی دارد. کربوهیدرات منبع سریع دریافت انرژی و منبع انتخابی مغز برای تامین انرژی است. از طرف دیگر چربی ها در بدن آهسته تجزیه می شوند و به همین خاطر منبع انرژی پایدارتری برای بدن به حساب می آیند.

بنابراین زمانی که غذای کافی به دلیل حذف وعده های غذایی و یا محدود کردن بیش از حد غذا خورده نشود، بدن انرژی مورد نیاز خود را دریافت نمی‌کند که باعث خستگی زود هنگام در محیط کار می‌گردد. در مقابل، مصرف بیش ‌از حد غذا نیز موجب می‌شود که بدن برای هضم و جذب غذا بیش ‌ازحد کار کند و احساس آرامش را بر هم بریزد. به همین دلیل دریافت انرژی در زمان مناسب و به ‌اندازه مناسب در حفظ انرژی روزانه کمک خواهد کرد.

برای تامین انرژی در ابتدای روز، صبحانه حتما باید خورده شود، بهتر است زمان بیدار شدن از خواب و رفتن به سرکار به گونه ای تنظیم شود تا وقت کافی برای خوردن صبحانه باشد. اگر به هیچ روی وقت کافی برای صبحانه ندارید، می توانید از موز، ماست میوه‌ای و غلات غنی‌شده قبل از خروج از منزل برای تأمین انرژی مغز استفاده کنید.

میان وعده ها نیز در تامین انرژی کمک می کنند و برای برخی افراد مصرف آن لازم است به ویژه افرادی که با مشکل قند خون و یا افزایش وزن و چاقی رو به رو هستند.

وعده ناهار اگر در محل کار مصرف شود، علاوه بر تأمین انرژی مجدد بدن بهترین زمان برای استراحت مغز و افزایش بهره‌وری است. مواد غذایی کم‌چرب و مقوی برای وعده ناهار توصیه می‌شود، بهتر است از انواع نان سبوس‌دار، سالاد و میوه در وعده ناهار در کنار منابع خوب پروتئین استفاده شود.

میان وعده‌های مغذی و متعادل انتخاب کنید:

میان وعده را بهتر است ترکیبی از چند گروه غذایی انتخاب کنید. به این ترتیب یک منبع خوب از فیبر، پروتئین، ویتامین یا چربی سالم خواهید داشت که می‌تواند انرژی را افزایش دهد، هضم را تسریع کند و قند خون خود را تثبیت کند. به‌عنوان‌مثال کلوچه و بیسکوئیت های سبوس دار، سبزی های خام مانند هویج، کاهو، خیار، میوه های خشک و تازه مانند سیب وموز، آجیل، نان و پنیر و سبزی، ماست کم چرب، حبوبات پخته شده، شیر، آب میوه طبیعی از جمله مواد غذایی هستند که برای میان وعده در حین کار مناسبند.

آب کافی بنوشید:

نوشیدن آب کافی برای سلامت جسم اهمیت ویژه‌ای دارد. از دست دادن آب بدن می‌تواند باعث بروز علائمی مانند خستگی، سردرد، کاهش تمرکز، خستگی چشم، کاهش ادرار و کج‌خلقی شود. متأسفانه مشغله کاری مانع از توجه نیاز بدن به آب در محیط کار می‌شود، بنابراین همراه داشتن یک بطری آب در محل کار و روی میز کارمند به جلوگیری از این مشکل کمک می‌کند.

افرادی که زیاد عرق می‌کنند یا در هوای گرم‌تر فعالیت می‌کنند ممکن است نیاز به آب بیشتری داشته باشند. سعی کنید در محیط کار با فاصله زمانی دو ساعت یک لیوان آب بنوشید و اگر تمایل به نوشیدن آب ندارید می‌توانید، آب جوشانده، آب‌میوه طبیعی یا میوه‌های تازه یا یخ‌زده را میل کنید.

در حد اعتدال کافئین مصرف کنید

کافئین می‌تواند حافظه، هشیاری و عملکرد شناختی را به‌ طور موقت افزایش دهد، اما از طرف دیگر موجب کاهش اشتها می‌شود و زمانی که اثر کافئین از بین برود، اغلب احساس خستگی و گرسنگی پدیدار می شود. با وجود اینکه در حال حاضر علم پزشکی مصرف سه تا چهار فنجان قهوه در روز را بی مشکل دانسته است اما، میزان مناسب مصرف کافئین برای همه افراد یکسان نیست.

وقتی احساس خستگی می‌کنید و به فکر نوشیدن یک فنجان قهوه می‌افتید شاید بدن شما نیاز به انرژی دارد و در واقع غذا باید انرژی شما را تأمین کند نه کافئین. علاوه بر این، نوشیدنی‌های کافئین دار اغلب حاوی مواد افزودنی مانند خامه، شکر و شیرین‌کننده‌های مصنوعی هستند که می‌تواند قند خون و انرژی را به‌طور موقت افزایش دهد، اما در کوتاه‌مدت پس‌از آن انرژی سریع افت می‌کند. بنابراین در هنگام افت هوشیاری و خستگی مصرف نوشیدنی های کافئین دار نباید انتخاب اول باشد.

چند توصیه برای کاهش وزن کارمندان پشت میزنشین

·         از نگهداری مواد خوراکی در نزدیکی خود اجتناب کنید و این مواد را در محلی دور از دسترس قرار دهید.

·         یک بطری آب در دسترس خود قرار دهید تا بتوانید به فاصله هر دو ساعت یک لیوان آب بنوشید.

·         بهتر است در صورت امکان نیمی از ناهار خود را در حدود ساعت ۱۱ و نیم و نصف دیگر را حدود ساعت ۳ تا ۴ بعدازظهر میل کنید. از خوردن غذاهایی که خیلی آنها را دوست دارید پرهیز کنید. تا حد امکان غذا و یا میان وعده ی خود را از منزل به محل کار ببرید و از تهیه غذا از بیرون خودداری کنید.

·         تحرک بدنی خود را افزایش دهید. به عنوان مثال به جای آسانسور از پله استفاده کنید. تا حد امکان، اتومبیل خود را در محلی دورتر از محل کار پارک کنید تا با پیاده روی به محل کار برسید. سطل زباله را دورتر از میز خود قرار دهید تا برای انداختن زباله در داخل آن مجبور شوید حرکت کنید. تلفن را دور از دسترس قرار دهید تا برای رسیدن به آن مجبور به کشیدن بدن خود یا بلند شدن از جایتان شوید.

·         اگر می توانید از منزل به محل کار و بر عکس را پیاده طی کنید.

·         در صورت امکان از ورزش هایی مانند تنیس و یا ورزش های آیروبیک مثل پیاده روی کمک بگیرید و ساعاتی هرچند کوتاه را به آنها اختصاص دهید.

رزیتا ضیائی

کارشناس تغذیه ستاد مرکز بهداشت شهرستان استهبان- مرداد۱۴۰۲
  • گروه خبری : پیام سلامت
  • کد خبری : 89080
کلیدواژه

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید