• 1402/11/11
  • - تعداد بازدید: 73
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه
.

من مسئولم برای پیشگیری از سرطان خودم، خانواده ام و جامعه ام

آیا تغذیه در ایجاد سرطان نقش دارد؟

تغذیه عامل 35 درصد سرطانهاست. بنابراین با تغذیه صحیح و نگه داشتن وزن در محدوده ی ایده آل در کنار ورزش و فعالیت بدنی منظم می شود از ایجاد و بروز یک سوم از سرطان ها پیشگیری کرد.

در کنار این عوامل نکشیدن سیگار و ترک آن نیز عامل مهمی برای پیشگیری از بروز سرطان است. چرا که عامل یک سوم سرطان ها سیگار است.

آیا غذایی وجود دارد که عامل بروز سرطان باشد؟

تا این لحظه غذای مشخصی که عامل ایجاد سرطان باشد شناخته نشده است. اما بعضی مواد شیمیایی، سموم، آفت کش‌ها، مواد افزودنی و حتی آلوده کننده‌هایی که که به طور اتفاقی وارد غذا می شوند، می توانند سرطانزا باشند. به طور مثال غذاهای دودی شده ، غذاهای نمک سود شده و نیترات هایی که به مئاد غذایی مانند سوسیس و کالباس اضافه می شود؛ غذاها را بالقوه سرطانزا می کنند.

علاوه بر موارد گفته شده عامل دیگری در تغذیه می تواند عامل ایجاد سرطان باشد؟

            متاسفانه پاسخ به این سوال مثبت است. سه ماده غذایی وجود دارد که مصرف بیش از اندازه آنها باعث ایجاد سرطان می شود.

اولین ماده شناخته شده که مصرف زیاد آن به همراه غذا می تواند سرطانزا باشد، نمک است. عمده سرطان هایی که با مصرف بیش از حد نمک در ارتباط هستند سرطان معده و سرطان مری است. متاسفانه هر ایرانی در سال 4 تا 6 کیلو نمک مصرف می کند که 2 برابر سایر مردم دنیاست. ما تقریبا روزانه 10تا 15 گرم نمک مصرف می کنیم در حالیکه استاندارد آن5-3 گرم است. این مقدار نمک اضافی که ما مصرف می کنیم باعث تخریب مخاط معده می شود و اسید معده بعد از این تخریب، بافت معده را تحت تاثیر قرار داده ، موجب زخم معده می شود که ممکن است بعد از آن سرطان بروز کند.

اولین گام برای پیشگیری از عوارض سرطانزایی نمک برداشتن نمکدان از سر سفره و سپس استفاده کم از نمک در پخت غذاهاست.

دومین ماده اثرگذار، قند و شکر است. مصرف زیاد شکر و قند علاوه بر ایجاد چاقی در افراد که خود زمینه ساز بروز سرطان هاست، به دلیل تولید سم در هنگام سوختن در بدن خطر بروز سرطان را افزایش می دهد.

سومین ماده ای که در صورت مصرف زیاد عامل ایجاد سرطان خواهد بود چربی ها هستند. علاوه به مقدار چربی مصرفی نوع چربی مصرفی هم در بروز سرطان ها نقش دارد. مصرف زیاد روغن هایی که حاوی اسید چرب ترانس هستند خطر بروز سرطان معده، روده بزرگ، سرطان سینه و سرطان پروستات را افزایش می دهد.

چه غذاهایی ار بروز سرطان جلوگیری می کند؟

برخی از ویتامین ها، فیبرها، برخی غذاهای گیاهی مانند: خانواده کلم و گل کلم، سیر، پیاز، تره خام، هویج، گوجه فرنگی و مرکبات، دانه های سویا، چای سبز، انگور، توت فرنگی و تمشک و غذاهای دریایی

آیا برای پیشگیری از سرطان پرهیز غذایی لازم است؟

  1. bsp;   گوشت های سوخته شده نخوریم.
  2. گوشت قرمز زیاد مصرف نکنیم.
  3. فراورده های گوشتی زیاد مصرف نکنیم.
  4. گوشت های دودی و نمک سود شده زیاد نخوریم.
  5. نمک و قند و چربی زیاد مصرف نکنیم.
  6. مواد غذایی تاریخ گذشته و یا کپک زده استفاده نکنیم.
  7. الکل مصرف نکنیم.
  8. سیگار رو ترک کنیم.
  9. nbsp;   به طور منظم ورزش کنیم.

واحد مبارزه با بیماری های غیرواگیر مرکز بهداشت استهبان هفته ملی مبارزه با سرطان 15-7 بهمن ماه 1402

 

 

  • گروه خبری :
  • کد خبری : 94087
کلیدواژه